Steenbergen

 

De ‘Nassaustad’ Steenbergen verkreeg in 1272 stadsrechten en vervult van oudsher een regiofunctie. Het sfeervolle winkelcentrum getuigt daar nadrukkelijk van. Er is een rijk en gevarieerd winkelbestand, er zijn goede horecavoorzieningen en garagebedrijven van meerdere merken. Het bankwezen is in ruime mate vertegenwoordigd. Iedere woensdagmiddag heeft Steenbergen een markt met regionale uitstraling.

 

Veel mogelijkheden

Op het gebied van voortgezet onderwijs en maatschappelijke dienstverlening zijn regionale instellingen aanwezig. Behalve basisgezondheidszorg beschikt de gemeente over een polikliniek, een verpleegtehuis en drie verzorgingstehuizen (in Steenbergen, Dinteloord en Nieuw-Vossemeer).

Naast agrarische ontwikkelingen, onder andere in de glastuinbouw, kent Steenbergen een sterke industriële bedrijvigheid. Dankzij haar uitstekende ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen zal Steenbergen na voltooiing van de rijksweg A4 (Zoomweg) nog aantrekkelijker worden voor ondernemers. Er is tevens een goede verbinding met het Zeeuwse Deltagebied.

Ook over water is Steenbergen goed bereikbaar. De haven en jachthaven reiken tot in het centrum van de stad en staan in rechtstreekse verbinding met het Schelde-Rijn-kanaal en het Krammer-Volkerak.

 

Een stad met karakter

In de 14e eeuw was Steenbergen een belangrijke zeehavenplaats aan de Steenbergse Vliet. In de Tachtigjarige Oorlog was Steenbergen een gevreesde vestingstad door zijn optimale ligging met het Fort Henricus. De gemeente Steenbergen staat bekend om zijn mooie jachthavens, waaronder de jachthaven in het centrum van de stad. Het uitgestrekte gebied is zeker geschikt voor recreatieve ontwikkelingen. Weidse polderlandschappen worden begrensd door het water van Krammer Volkerak, Dintel, Mark-Vlietkanaal en de Steenbergse Vliet. Op en rond het water zijn vele mogelijkheden om te recreëren.

Karakteristiek is de Heraut in de Kaaistraat ter hoogte van het voormalige stadhuis. Het nieuws werd vroeger aan de burgerij bekend

gemaakt door een stadsomroeper. Deze kondigde door middel van een bel of door met een hamer op een gong te slaan zijn komst aan. In nog vroegere tijden werd in Steenbergen door een heraut de aandacht van het volk gevraagd door luid klaroengeschal.

 

Kijk ook op:  https://www.gemeente-steenbergen.nl